پیشرفت چشمگیر چین در فناوری نیمه‌هادی داخلی؛ تولید آزمایشی ماشین‌های EUV در سه‌ماهه سوم ۲۰۲۵

چین در مواجهه با تحریم‌های فنی گسترده از سوی ایالات متحده، به شکلی خیره‌کننده در حال تقویت زیرساخت‌های فناوری خود است. این کشور با تمرکز بر تولید داخلی ماشین‌های لیتوگرافی EUV (فرابنفش شدید) و استفاده از فناوری نوآورانه، در پی شکستن انحصار جهانی این صنعت است. این حرکت نه‌تنها می‌تواند به خودکفایی چین کمک کند، بلکه موقعیت اقتصادی و فناوری آن را در سطح جهانی تحکیم می‌بخشد.

چین و توانمندی در تولید ماشین‌های EUV

ماشین‌های EUV برای تولید تراشه‌های بسیار پیشرفته و کوچک، همچون تراشه‌های ۷ نانومتری و پایین‌تر، ضروری هستند. سال‌ها، شرکت هلندی ASML تنها تأمین‌کننده این ماشین‌ها و استاندارد صنعتی آن بوده است. بااین‌حال، گزارش‌های اخیر حاکی از آزمایش موفق چین بر ماشین‌های EUV بومی با تکنولوژی تخلیه پلاسما با القای لیزر (LDP) است. انتظار می‌رود که تولید آزمایشی این ماشین‌ها در سه‌ماهه سوم سال ۲۰۲۵ آغاز شود.

فناوری LDP؛ رویکرد ساده‌تر اما رقابتی

فناوری تخلیه پلاسما با القای لیزر (LDP) به عنوان جایگزینی برای روش پلاسما تولیدشده با لیزر (LPP) که توسط ASML استفاده می‌شود، طراحی شده است. این روش وعده ساخت ماشین‌هایی با طراحی ساده‌تر، اندازه کوچک‌تر و مصرف انرژی کمتر را می‌دهد. در این روش، قلع بین دو الکترود تبخیر شده و از طریق تخلیه ولتاژ بالا به پلاسما تبدیل می‌شود. پرتوی تولیدی با طول‌موج ۱۳.۵ نانومتر، توانایی پردازش تراشه‌های پیشرفته را فراهم می‌کند.

“تسلط بر ماشین‌های EUV نیازمند سال‌ها تحقیق و توسعه و سرمایه‌گذاری عظیم است. موفقیت در این صنعت می‌تواند جهشی عظیم برای چین باشد.”

یک کارشناس صنعت نیمه‌هادی

چالش‌ها و فرصت‌ها

باوجوداینکه فناوری LDP نویدبخش است، تحقق کامل این فناوری و تبدیل آن به دستیابی واقعی به ماشین‌های EUV رقابتی نیازمند زمان و تجربه است. ماشین‌های ASML با فناوری LPP عملکرد بالایی ازلحاظ پایداری، سرعت و دقت دارند که برای چین تبدیل به معیاری حیاتی برای رقابت شده است. همچنین هزینه تولید همچنان یک چالش مهم برای چین خواهد بود؛ چراکه تولید تراشه با ماشین‌های فعلی DUV این کشور، به‌اندازه قابل‌توجهی گران‌تر از استفاده از ماشین‌های EUV پیشرفته است.

نتیجه‌گیری

تلاش‌های استراتژیک چین برای تولید بومی ماشین‌های EUV نشان‌دهنده عزم این کشور برای کاهش وابستگی به فناوری‌ها و شرکت‌های خارجی است. این حرکت می‌تواند علاوه بر تقویت رقابت‌پذیری چین در بازار جهانی، به شرکت‌هایی نظیر SMIC و هواوی کمک کند تا فاصله خود را به‌لحاظ فناوری با رقبای بزرگ جهانی کاهش دهند. گام‌های بعدی چین در این زمینه، می‌تواند نقطه عطفی در تاریخ نیمه‌هادی باشد و نتیجه آن تأثیرات گسترده‌ای بر صنایع فناوری جهانی خواهد داشت.

مطلب رو دوست داشتی؟

نظرت راجع به مطلب چیه؟

اشتراک گذاری این مطلب
مطالب
مرتبط

دیدگاه ها

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *